top of page

Seviye I – Oyunlaştırma Nedir?

İlk önce oyunun kurallarını öğrenmelisiniz,

Sonra da herkesten iyi oynamayı.

Albert Einstein



Oyunlaştırma kavramı son zamanlarda fazlaca önünüze çıkmış olabilir. Bu anlamda kafa karışıklığı yaratabilecek ve hatta bazen de “Bu oyunlaştırma da nedir ki?” sorularına yol açacak çok fazla bilgi var etrafta.


Ben size bu yazı dizisinde, saf haliyle gerek kobi seviyesinde, gerek kurumsal seviyede bir çok farklı firmayla gerçekleştirdiğimiz satış koçluğu, eğitim ve satış programları içinde “Satışta Oyunlaştırmayı” nasıl uyguladığımızı aktaracağım. Tabi bu programların çoğunda farklı uzmanlık alanları ve deneyimlere sahip olan Ali Cevat Ünsal, Ercan Altuğ Yılmaz, Niels van der Linden gibi çok değerli profesyonellerle çalışma imkanı da yakaladım.


Oyunlaştırmanın farklı platformlarda onlarca farklı tanımını bulabilirsiniz. Her uzman neredeyse kendi tanımından yola çıkarak sizlere bir öneri ve yol haritası sunmakta. Bense bir sorudan yola çıkarak tanımını yapmaya çalışacağım;


Oyunların bu müthiş gücünü hedeflerimize ulaşmakta ve problemlerimizi çözmekte kullanabilir miyiz?


Konuya bu açıdan bakıldığında insanların oyun oynamak için gösterdiği heves ve motivasyon kaynağı, hayatın içine yerleştirilebilir mi sorusu akla gelmektedir? Bu motivatörler, dinamikler ve süreçler, gerçek hayatta verimlilik artışı için davranış değişikliği yaratma yönünde kullanılabilir mi?


Evet, oyunların bu müthiş gücünü hedeflerimize ulaşmakta veya problemlerimizi çözmekte kullanabiliriz.

Ben bir satış koçu ve mentorum. Satış işinde olanlar, tam olarak tekniklerini bilmeseler de uzun zamandır aslında oyunlaştırmanın bir çok farklı tasarımını hep iş süreçlerinde kullanmışlardır.


Oyunlaştırma sözünü ilk duyduğumdan itibaren bu terim beni kendine çekti. Ana nedeni ise insan odaklı tasarımı ve düşünce yapısı oldu. Oyunlaştırmanın vaatleri ve sundukları sanki koçluk yaklaşımıyla satış liderliğinin uygulama platformu gibiydi benim için. Ben de kendi ana konum olan satış, satış koçluğu ve oyunlaştırma konularını birleştirip bunun üzerinde çalışma kararı aldım.



2017 Nisan ayında İş’te Davranış Dergisin’de yayımlanan “Satış Personelinin Performansını Geliştirmeye Yönelik Oyunlaştırma Model Önerisi” ortak çalışmamızdan sonra konuyu koçluk ve mentorluk yaklaşımlarını da ekleyerek bu bazda Satış 4.0 bakış açısı ile incelemeye başladım.



Oyunlaştırmanın kelime babası olan Gabe Zichermann ve Christopher Cunningham tarafından oyunlaştırma kısaca; “Oyun felsefesinin, oyunsal düşünmenin ve oyun mekaniklerinin oyun-dışı alanlarda, motivasyonu arttırmak ve kullanıcıları problem çözmeye teşvik etmek için kullanılmasıdır.” diye tanımlamaktadır.


Ancak çok öz olması nedeniyle en sevdiğim tanımlardan biri de Prof Dr. Kevin Werbach’ın tanımıdır. Werbach oyunlaştırmayı “Oyun unsurlarının ve oyun tasarım tekniklerinin oyun dışı alanlarda kullanılmasıdır.” diye tanımlamaktadır."


Kısaca, oyunlaştırma, gerçek hayatın kendisidir. Sadece içinde oyun öğelerini barındırır. Bunu barındırmasının nedeni de amaca hizmet etmesidir. Amacınız, satış K.P.I'larından ciro olabilir, karlılık olabilir, pazar büyüklüğü olabilir veya tüm bunların dışında satış personelinizin raporları zamanında göndermesini sağlamak bile olabilir. Tüm bu hedefleri oyunlaştırabilirsiniz. Personelin daha çok arama yapmasını sağlamak için veya satış raporlarını zamanında ve eksiksiz göndermesi için bir oyunun içindeki eğlenceyi, deneyimi, keşif güdüsünü ve motivasyon öğelerini rahatlıkla gerçek hayatta kullanabilirsiniz.


Ancak tüm bunları eklemeniz yaşanan durumu oyun yapmaz. Gerçek hayatın tam da ortasındasınızdır. Yine gerçek hayatta ve gerçek hedeflere ulaşmak için çabalarsınız. Sadece bunu farklı bir yöntemle ve daha eğlenceli hale getirirsiniz. İşte bunun adı oyunlaştırmadır. Ne yaptığınızdan ziyade nasıl yaptığınızı değiştirmişsinizdir.


Oyunlaştırma artık günlük hayatımıza girdi. İşe yarayıp yaramadığı, etik durumu gibi konular hala sorgulanmakta ve doğal olarak daha da sorgulanacaktır. Ancak tanımlardan da yola çıkarsak oyunlaştırma motivasyonel kaynaklı olan bir problemi çözmek ya da hedeflere ulaşmamızı sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.


En temelde de oyunlaştırma %90 insanı, psikolojiyi ve temel dürtüleri ele alırken %10’luk bir kısmı tekniktir diyebilirim.


Oyunlaştırma nerelerde kullanılır? Oyunlaştırmanın gücü nereden gelir? Oyunlaştırmanın türleri nelerdir? Satışta oyunlaştırma nedir? sorularına haftaya Çarşamba günü kaldığımız yerden cevap vermeye çalışacağım.


Takipte kalın, keyifle kalın...


Koray İnan

Satış Koçu ve Mentor



Not: 3 Haziran 2018 Pazar günü Bahçeşehir Üniversitesi'nde tam gün dünyanın en etkili oyunlaştırma uzmanları olacak. Ben de bu müthiş etkinlikte "Türkiye'de Oyunlaştırma Projelerinden" başlıklı paneli yöneteceğim. Başta, ülkemizdeki en önemli oyunlaştırma uzmanlarından sevgili dostum Ercan Altuğ Yilmaz olmak üzere, emeği geçenlere teşekkürler. Son biletler için tıklayın.



Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Beni Takip Edin
  • Facebook Sosyal Simge
  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
  • Instagram Sosyal Simge
bottom of page